Slikken

Eten en drinken doet vrijwel iedereen onbewust. Het is bij veel mensen dan ook niet bekend dat er bij dit alledaagse proces heel wat komt kijken. Bij het eten en drinken moeten alle spiergroepen in het mond- en keelgebied nauw samenwerken. Wanneer een van deze spiergroepen niet goed functioneert, kan het gebeuren dat er voedsel in de luchtpijp terecht komt (verslikken). Ook kan het zijn dat juist het kauwen van het voedsel problemen geeft of dat het voedsel in de mond blijft plakken.

Slikstoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben. Bij heel jonge kinderen kunnen er problemen in de mond voorkomen bij zuigen, slikken en kauwen. Oorzaken zijn neurologische afwijkingen of bijvoorbeeld een lange periode van sondevoeding. Ook bij ouderen kunnen stoornissen in de mond ontstaan, door bijv. een beroerte of de ziekte van Alzheimer.

Behandeling
De logopedist kan hierbij helpen door ervoor te zorgen dat deze mondfuncties zich ontwikkelen en herstellen. Bovendien heeft het normaliseren van de mondfuncties positieve gevolgen voor mogelijke andere stoornissen waarmee slikproblemen vaak gepaard gaan. Slikproblemen worden namelijk veelal gezien in combinatie met afwijkend mondgedrag en fonetische spraakstoornissen.